Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikoilla altistutaan voimakkaille sähkömagneettisille kentille

Helsinki, 4.10.2006   STUK tiedote

 

Esimerkiksi hitsaajat, muovinsaumaajat ja magneettikuvauslaitteita käyttävä hoitohenkilöstö saattavat altistua työssään suurille sähkömagneettisille kentille. Sähkömagneettisten kenttien tutkimuksessa ja valvonnassa onkin syytä keskittää huomiota niiden ihmisten suojeluun, jotka joutuvat työnsä puolesta tekemisiin niin voimakkaiden kenttien kanssa, että niistä saattaa olla terveydellistä haittaa.

Sähkömagneettisia kenttiä esiintyy kaikkialla työ- ja elinympäristössämme. Esimerkiksi asunnoissa eri sähkölaitteiden synnyttämä magneettikenttä on suuruudeltaan keskimäärin vajaat 0,1 mikroteslaa, voimalinjan alla kenttä on useita mikrotesloja ja hitsaajan kehon lähellä voi ylittyä jopa 500 mikroteslaa.

"Työperäinen altistus sähkömagneettisille kentille saattaa siis olla moninkertainen niihin suhteellisen heikkoihin taustakenttiin verrattuna, joille kansalaiset yleensä altistuvat. Kaikki työnantajat eivät kuitenkaan vielä osaa erottaa todellisia ongelmakohtia eivätkä välttämättä tunne toimenpiteitä, jotka pienentäisivät sähkömagneettisten kenttien aiheuttamaa altistusta", toteaa tutkimusprofessori Kari Jokela Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

Hänen mukaansa työnantajien ja työntekijöiden koulutukseen täytyy panostaa turhan altistuksen välttämiseksi. Tietoa kaivataan myös siksi, että viimeistään vuonna 2008 saatetaan kansallisesti voimaan direktiivi, joka määrittelee vähimmäisvaatimukset työntekijöiden suojelemiseksi sähkömagneettisten kenttien riskeiltä.  Suomessa työntekijöiden altistusta sähkömagneettisille kentille valvovat työsuojeluviranomaiset.

Säteilyturvakeskus ja Työterveyslaitos (TTL) osallistuvat valvontaan toimien työsuojeluviranomaisten asiantuntijoina. "STUK ja TTL tuottavat myös jatkuvasti uutta tutkimustietoa ja koulutusmateriaalia, sillä esimerkiksi uusien säädösten edellyttämät toimenpiteet eivät ole aina yksinkertaisia. Silti ne pitäisi toteuttaa tuottamatta yrityksille tarpeettoman suuria mullistuksia", Jokela selventää.

STUK julkaisi 4.10. sähkömagneettisia kenttiä koskevan kirjan, joka tarjoaa vankan pohjan muun muassa työpaikoille suuntautuvalle koulutukselle. Kirjassa pyritään vastaamaan myös suurta yleisöä askarruttaviin kysymyksiin sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista terveyteen. Teos on kuudes osa STUKin julkaisemassa seitsenosaisessa Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjassa ja sitä voi tilata STUKista.

 

 
Sähkömagneettiset kentät -kirjan tilaus: Hilkka Karvinen, puh. (09) 759 88 478 tai kirjatilaus@stuk.fi (kirjan hinta 35 euroa + postituskulut)

 

(Säteilyturvakeskus (STUK))» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi