Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ministeri Haatainen: Tapaturmalain kokonaisuudistus tulossa

Työtapaturmavakuutuslainsäädäntö aiotaan kirjoittaa kokonaan uuteen asuun

 
– Lain sisältöön ei ole tarkoitus tässä yhteydessä kovinkaan paljon puuttua. Yritämme nykyaikaistaa tilkkutäkkimäisen lainsäädännön, lupaa sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen. 

   Lakisääteinen tapaturmavakuutus on ministeri Haataisen mielestä edelleen erittäin tärkeä osa suomalaisten työtä tekevien perusturvaa. Se on tullut globalisoituneessa maailmassa jopa entistä tärkeämmäksi.
  – Lakisääteinen tapaturmavakuutus on ensisijainen vakuutus työtapaturma- ja ammattitautitapauksissa. Vaikka työturvallisuus on mennyt hyvin eteenpäin, tarvitsemme työelämässä yhä olevien riskien varalta edelleen hyvän turvan, hän toteaa. 
   Tällä hetkellä suomalainen työtapaturmavakuutus on Haataisen mielestä ikäisekseen varsin hyvässä ja toimivassa kunnossa. Lakia on koko ajan kehitetty.
  – Ainakaan minun korviini ei ole kuulunut etujärjestöistä eikä työpaikoilta mitään hälyttävää, vaikka erilaisia kehityshankkeita on koko ajan vireillä. Mutta vanha perusta pitää kyllä. Vakuutuspuolelta ei ole kuulunut suuria ongelmia.
  Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan tekemässä ensi vuonna tapaturmavakuutuslainsäädäntöön kokonaisuudistus.
   – Kyse ei ole lain sisällön tai järjestelmän rakenteiden muutoksista. Tarkoitus on selkeyttää tapaturmalainsäädäntö nykyaikaiseksi samaan tapaan kuin on jo tehty mm. sairausvakuutus-, kuntoutus- ja työeläkelainsäädännölle. Työ on jo aloitettu. Tavoitteena on, että ensi vuoden syntyy valmista, Haatainen lupaa.

Työmatkat pois tapaturmavakuutuksesta?

   Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt myös selvitykset siitä, tulisiko työmatkalla sattuneet työtapaturmat pudottaa pois lakisääteisen tapaturmavakuutuksen korvauspiiristä.
   – Aloite on tullut työmarkkinajärjestöiltä. Selvitämme nyt työryhmässä, miten työmatkalla sattuneet tapaturmat jatkossa korvataan. Aiomme käydä tämän asian perusteellisesti läpi ensi vuoden aikana, Haatainen toteaa.
     Haatainen pitää tärkeänä, että valmistelu tapahtuu hyvässä yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kesken.
   – Olennainen lähtökohta on, että kaikki tapaturmat, jotka sattuvat työssä, pitää korvata myös jatkossa kuten ennen. Sellaiset rajatapaukset, ollaanko työssä vai työmatkalla vai vapaa-ajalla, pitää selkeämmin määritellä.
    Haataisen mukaan työryhmä myös selvittää onko perusteita sille, että lakisääteinen tapaturmavakuutus on jatkossakin ensisijainen liikennevakuutuksen nähden työliikennetapaturmissa.

Myös vapaa-ajan tapaturmaturva pois?

  Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan Haataisen mukaan myös selvittämässä, voidaanko lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen liitetystä 57 §:n vapaa-ajan vakuutuksesta luopua tai millaisia muutoksia siihen tulisi tehdä.
  Tällä hetkellä työnantajat voivat ottaa lisämaksusta omille työntekijöilleen lakisääteisen tapaturmavakuutusturvan myös työntekijöiden vapaa-ajalle. Niin ikään yrittäjillä on mahdollisuus ottaa itselleen lakisääteinen tapaturmavakuutus ja ulottaa se myös vapaa-ajalle.
   – Nyt selvitämme, mikä on rajanveto työajan ja vapaa-ajan välillä ja miten eri riskejä tulisi korvata. Tarkoitus on pohtia, onko lainsäädännöllisesti järkevää järjestää lakisääteistä tapaturmavakuutusta vastaava turva myös vapaa-ajalle. Se on peruskysymys.
   Haataisen mukaan yrittäjien vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen kohdalla on nähtävästi ilmennyt ongelmia, joita ollaan nyt korjaamassa.
  – Etuja ei olla kuitenkaan leikkaamassa, vaan olemme täsmentämässä nykyistä korvauskäytäntöä, Haatainen linjaa.
  Vapaa-ajan tapaturmavakuutusta pohtivan työryhmän pitäisi Haataisen mukaan saada ehdotuksia aikaan ensi vuoden aikana. Tämäkin valmistelu tapahtuu kolmikannassa.

 

 

Kari Rissa

(Lähde: Tapaturmavakuutus 4/2005)

Lue myös haastattelu» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi