Porkkanoita työurien pidentämiseen
22.01.2010 - Heikki Laitinen
Työntekijöiden puutteen ennakoidaan jo lähivuosina uhkaavan työttömyyttäkin pahemmin. Eläkeläisiä ja muita lusmuja kun lasketaan pian olevan liikaa työläisten elätettäväksi nykyisellä elintasolla.
Parannuksiksi ongelmaan esitetään vanhuuseläkeiän nostamista ja työelämän parantamista työterveyshuollon toimesta. Tuskinpa ennenaikainen lääkärin toteama työkyvyttömyys vanhuuseläkeiän nostamisella vähenee. Eppäillä myös soppii, ratkaiseeko ongelmat niiden tuuppaaminen työterveyshuollolle. Kyllä työolojen kehittäminen on työpaikan johdon, esimiesten, ja työntekijöiden itsensä tehtävä.
Tietoa on, kun sitä vain osataan käyttää. Terve järki ja tunne auttavat myös paljon. Oikeudenmukaisen, alaisia kuuntelevan ja huomioivan esimiehen työntekijät sairastavat vähemmän ja jaksavat paremmin töissä. Liika työ on liikaa, aivot ja muu elimistö tarvitsevat riittävän levon. Turvallisen ja terveellisen fyysisen työympäristön pitäisi olla jo lain ja standardien mukaan itsestäänselvyys.
Kuitenkin suuri joukko hyvässä työiässä olevia ihmisiä sairastuu työkyvyttömäksi asti. Monella on diagnoosina masennus, joka ainakin osin johtuu niin sanotusta työuupumuksesta.
Mitäpä jos tarjottaisiin porkkanaa kehnojen työolojen vuoksi uupumismasennuksen uhan alaisille työntekijöille? Jos lähdet itse ja perustat oman yrityksen, saat starttirahan kaksinkertaisena ja tupla-ajaksi. Moni lähtisi, rakentaisi menestyvän liiketoiminnan ja palkkaisi vielä muitakin. Samalla tuottavuus nousisi kohisten, uupunut työntekijä kun tuottaa paljon vähemmän kuin innostunut yrittäjä.
Näinä talouden ankeina aikoina moni työnantaja irtisanoo kokeneinta työväkeään. Reilusti viidenkympin etapin ohittaneiden ei ole helppo saada uutta työtä. Toinen porkkana voitaisiinkin tarjota heitä palkkaaville työnantajille. Sopiva keino voisi olla vapautus kaikista sosiaaliturva- ja eläkemaksuista. Eiköhän sekin tulisi halvemmaksi kuin työttömyyskorvaus tai työkyvyttömyyseläke.