Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Kiire + huolimattomuus = tapaturma?

10.01.2017 - Venla Räisänen, 3T Ratkaisut Oy
Tapaturmapäivän perjantai 13.1.2017 teemana on kiire.

Väitän, että suomalaisten työtapaturmien taustalla on usein pieni huolimattomuus ja pieni kiire.

Olisi niin paljon helpompaa tehdä asiat sinnepäin kuin tehdä ne kunnolla: Oikaista hieman huolloissa, olla kiinnittämättä turvavyötä vain lyhyelle matkalle ja olla merkitsemättä työskentelyaluetta vain nopeasti tehtävän mainoskyltin vaihdon ajaksi. Oikaista jäisen polun kautta, jolla ei ole talvikunnossapitoa. Välinpitämättömyydellä voi kuitenkin olla kalliit seuraukset.

Jatkuva kiire vaivaa työelämässä monia. Ne joilla on töitä, kokevat, että töitä on usein liikaa. Ne, joilla ei ole töitä, kokevat huonoa omaatuntoa siitä, että heillä ei ole töitä. Olemme itse rakentaneet yhteiskunnan, jossa työt ovat jakaantuneet epätasaisesti ja on tärkeää vaikuttaa kiireiseltä. Tämä on omiaan kasvattamaan tapaturmariskiä.

Pääosin kiire johtuu siitä, että emme osaa valita, mikä on todella tärkeää elämässämme tai työssämme. On hyvä muistaa, että aivot ovat ahne elin: Ne haluavat lisää rahaa, valtaa, saavutuksia ja hyvänolontunnetta, vaikka niillä jo kaikkea näitä olisikin.

Työterveyslaitoksen selvityksen (Salminen et al. 2013) mukaan kiireen tunnetta lisäävät erityisesti tiheät keskeytykset työssä. Suositusten mukaan kiireen vähentämiseksi kannattaa systemaattisesti vähentää työssä koettuja keskeytyksiä, organisoida työt sujuviksi, hallita etupainotteisesti muutoksia ja ratkoa eteen tulevia ongelmia työterveysyhteistyön avulla.

Oman kokemukseni mukaan hyviksi havaittuja kiireen kesyttämistyökaluja ovat työntekijöiden ja esimiesten itse täyttämät häiriöpäiväkirjat ja koko henkilöstön kanssa ammattitaitoisesti järjestetyt työpajat tulossa olevista isoista muutoksista. Lisäksi ammattitaitoisen esimiehen pitäisi pystyä aina auttamaan työtehtävien priorisoinnissa.
Kiireetöntä ja huolellista päivän jatkoa!

Venla Räisänen
3T Ratkaisut Oy
Kirjoittaja työskentelee HSEQ asiantuntijana ja palvelupäällikkönä ja auttaa yrityksiä kehittämään työturvallisuutta ja välittämisen kulttuuria.


3T Ratkaisut Oy on johtava suomalainen työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin asiantuntija- ja ohjelmistoyritys. 3T on tuottanut työpaikkojen käyttöön mm. noin 100 valmista opetusmultimediaa, joista aiheeseen liittyy mm.
• Riskinottoon puuttuminen
• Turvallisuuskulttuurin kehittyminen ja Bradleyn käyrä
• Turvallisuustuokio
• Nolla tapaturmaaBest Writing Service 31.03.2017, 08:59

Get an expert academic writing assistance. We can write any paper on any subject within the tightest deadline.

Best Writing Service


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi