Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Turvallisuuskeskustelulla yhteiseen ymmärrykseen

07.03.2016 - Marita Hyttinen, johtava asiantuntija, 3T Ratkaisut Oy
Älä yritä voittaa yksin - yritä voittaa yhdessä.

Olemme aika hyvin muutamassa kymmenessä vuodessa oppineet tietämään, mikä on teknisesti turvallista ja mikä ei ja tekemään puutteista vaaratilanneilmoituksia. Osaamme tunnistaa ja arvioida riskejä. Olemme oppineet kirjaamaan havainnointikierroksella myös käytökseen liittyviä puutteita. Hienot graafiset indeksit osoittavat nousevaa käyrää. Silti tapaturmatilanne voi junnata paikallaan.

”Tarvittaisiin henkilöstölle herätystä”. Riittääkö tunnin tsemppiluento ohjeiden noudattamisen tärkeydestä? Se on hyvä, mutta ei kanna kovin pitkälle.

Miten sitten vaikuttaa ihmisiin? Pitäisi ujuttautua pään sisälle: tietoihin, asenteisiin, arvoihin ja valintoihin. Pelkkä tieto ei riitä, vaikka niin toivomme. Tietoiskun jälkeen henkilö voi muistaa asian jonkin aikaa, mutta unohtaa sen sitten. Yksilöiden turvallisuustietoisuuden tukemiseen tarvitaan systemaattisempaa ja toistuvampaa tapaa.

Ratkaisu tietoisuusongelmaan on lähempänä kuin aavistammekaan. Se on helppo ja arkinen: Pysähdy ja keskustele. Voit kysäistä, mitä henkilö tekee, mitä riskejä työssä on ja kuinka hän ne on ottanut hallintaansa. Itse voit kertoa, mitä turvallista tilanteessa näet ja mikä sinua mahdollisesti huolestuttaa henkilön työympäristössä tai toiminnassa. Parhaimmillaan löydätte yhdessä ratkaisun tunnistettuihin pulmiin. Helppoa kuin heinänteko! Vai onko sitenkään?

Olemme oppineet reagoimaan riskeihin aika suoraviivaisesti: hoitamaan ne pois päiväjärjestyksestä. Ihmisen toiminnassa kaikki ei muutu yhtä herkästi eikä ihminen pysty nielaisemaan yksi- tai kaksisanaista hyvää tarkoittavaa, usein negatiiviseksi paketoitua palautetta, kakomatta. Miten sitten pitäisi toimia?

Pyri dialogiseen yhteyteen ihmisen kanssa! Dialogi ei ole monologi, jossa yksi puhuu ja toinen kuuntelee. Dialogi ei ole väittelyä, jossa ihmiset kilpailevat kumpi voittaa – eikä kumpikaan muutu.

Dialogissa molemmat tuovat esiin omat mielipiteensä. Lähtökohtana on, että osallistujat ymmärtävät erilaisten näkemysten olemassaolon ja mahdolliset syyt käytökseen, esim. riskinottoon. Dialogin tarkoitus ei ole taistella erilaisten mielipiteiden puolesta tai vastaan, vaan löytää yhteinen näkemys oleellisissa kysymyksissä – ja ratkaisu yhteisesti määriteltyyn turvallisuuspuutteeseen.

Dialogisessa vuorovaikutuksessa pidättäydytään arvostelemasta, kunnioitetaan vastapuolta, vaihdetaan ajatuksia ja uskalletaan kertoa oma näkemys. Se on vuoroon vaikuttamista!

Kun keskustellaan turvallisuudesta, unohtuu useimmiten analyyttisyys: se että huomattaisiin paitsi riskit myös se, kuinka riskejä on otettu haltuun - eli tunnustuksen antaminen. Tuijotetaan vain vaaroja. Toisaalta herkästi lipsutaan monologeihin, koulutustuokioihin eikä jakseta odottaa, että ihminen itse oivaltaa ja kehittää ratkaisun käsillä olevaan ongelmaan. Myös kiitos unohtuu kiireessä, samoin yhteenveto sovitusta.

Uuden oppimisen ja uusien ratkaisujen löytämisen esteeksi osoittautuu oma äänekäs itsemme. Aseta omat näkemyksesi sivuun, kun kuuntelet muita! Älä kiellä omia ajatuksiasi; anna niiden levätä hetki. Kuuntele ja pyri ymmärtämään toisen näkemys. Se ei välttämättä ole helppoa.

Sano myös, mitä itse ajattelet, koet, tunnet tai uskot - älä vain sitä, mitä sinun odotetaan sanovan. Ole rehellinen ja vilpitön, kun esität näkemyksen tai epäilyn. Pyri selkeään ilmaisuun niissä asioissa, jotka ovat tärkeitä koko työyhteisölle. Riskinottoa ei pidä hyväksyä, vaikka sille löytyisikin syitä.

Toiset osaavat paremmin jo luonnostaan keskustella. Keskustelun taito on myös opittavissa. Siihen on apuvälineitä ja teoriaa. Parhaiten keskustelemaan oppii, kun saa harjoitella, ensin vaikka ohjatusti valmennuksessa ja sitten mahdollisimman monissa konkreettisissa tilanteissa.

Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi