Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Tyhy-päivä, hauskaa hupia vai pakkopullaa?

23.04.2014 - Sinipetra Paatola, työhyvinvoinnin asiantuntija, 3T Ratkaisut Oy ja Turvallisuusuutiset.fi toimitus
Miltä kuulostaa iltapäivä ja ilta työkavereiden kanssa liikunnan, saunomisen ja rennon yhdessä olon merkeissä?

Tämäkin on työhyvinvointia edistävää toimintaa, eli TYHY-toimintaa, monessa työpaikassa. On hauskaa kokeilla uutta liikuntalajia työkavereiden kanssa. Sen jälkeen pestään hiet pois saunassa ja rentoudutaan pikku naposteltavan ja hyvän seuran parissa. Virkistyshetkestä jää mukaan rentoutunut mieli, minkä jälkeen työtkin taas maistuvat. Vai maistuvatko?

Työpaikoilla ollaan varsin tietoisia siitä, että hauska iltapäivä venyy joillain pitkälle yöhön, yleensä varsin kosteissa tunnelmissa. Seuraavana aamuna työkunto ei suinkaan ole kohonnut, päinvastoin. Tästä koituu työnantajalle menetettyjen työtuntien muodossa kustannuksia, joiden kuluja ei TYHY-päivää suunniteltaessa ole huomioitu. Ongelman voi ratkaista järjestämällä TYHY-illan perjantaina, kuten monessa työpaikassa tehdäänkin. Näin työntekijöillä on aikaa levätä viikonlopun yli ja palata maanantaina virkeinä työmaalle. Mutta onko tämä sitten enää TYHY-toimintaa?

Useissa lapsiperheissä perjantai ja lauantai ovat ainoat illat, jolloin vanhemmat voivat viettää laatuaikaa yhdessä, kun aamulla ei odota aikainen nousu ja työpäivä. Perjantaina moni haluaa rentoutua raskaan työviikon jälkeen puolisonsa kanssa, nauttia vaikkapa yhdessä viiniä ja katsella hyvää leffaa. Parisuhteen hoito on myös työhyvinvoinnin kannalta tärkeää. Viikon kahdesta kunnollisesta vapaaillasta halutaan usein pitää kiinni, sillä ne tuovat voimia seuraavaan viikkoon.

Puolisonsa luokse kaipaava joutuu ”perjantai-tyhyn” kanssa ikävään tilanteeseen. Ei ole hauskaa olla aina se tylsä tyyppi, joka lähtee TYHY-päiviltä pois heti pakollisen ohjelman päätyttyä. Usein ruokailut ovat vasta liikuntatuokion jälkeen, jolloin ”pakollinen ohjelmakin” venyy iltahämäriin. Myös sosiaalinen painostus illan istumisesta työkavereiden kanssa voi tuntua kurjalta. Kaiken kaikkiaan TYHY-päivästä voi muodostua ikävä pakkopulla, joka pitää hoitaa mahdollisimman äkkiä pois päiväjärjestyksestä. Illalla huokaistaan, että onneksi seuraava TYHY-päivä ei ole ihan heti.

Mikä sitten ratkaisuksi ongelmaan? Onko vain hyväksyttävä se tosiasia, että kaikilla ei koskaan voi olla kivaa? Isoilla työpaikoilla on lähes mahdotonta löytää kaikille sopivaa aikaa ja toimintaa. TYHY-päiviä suunniteltaessa voisi kuitenkin yrittää huomioida työntekijät laajemmin kuin vain niminä listassa. Päivän ohjelmaa suunnittelemaan voisi koettaa saada eri elämäntilanteissa olevia työntekijöitä, jotta kaikkien ääni pääsisi ainakin joskus kuuluviin. Jos työpaikalla aina samat ihmiset järjestävät TYHY-päivät, pikkujoulut ja milloin mitkäkin vappukarnevaalit, on vaarana, että tapahtumat toistavat itseään ja aina samat ihmiset viihtyvät ja samat harmistuvat.

On kuunneltava välillä muidenkin ääntä ja huomioitava niin sinkut, perheelliset kuin vanhemmat työntekijätkin. Myös kustannukset on laskettava huomioiden se, miten monta työtuntia ja euroa päivään kaiken kaikkiaan kuluu. Onko järkevämpää järjestää ohjelma jo aamupäivällä, vai pitäisikö iltapäivä kuitenkin järjestää keskellä viikkoa – siitäkin huolimatta, että joillain ilta voi venyä pitkäksi. TYHY-illan ei pitäisi olla perusteltu syy laiskotella seuraavana aamuna. Senhän pitäisi parantaa jaksamista ja viihtymistä. Mutta yksi asia on varmaa: pakko-TYHY ei hoida tehtäväänsä.

- Sinipetra Paatola, työhyvinvoinnin asiantuntija, 3T Ratkaisut Oy ja Turvallisuusuutiset.fi toimitus

Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi