Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Löydä saarinen itsestäsi!

26.03.2014 - Marita Hyttinen, 3T Ratkaisut Oy, FT, psykologi, Johtava asiantuntija, työhyvinvointi
Saarinen pahoinpideltiin

Filosofi Esa Saarinen pahoinpideltiin 5.3.2014 Dipolissa. Hän selvisi puukoniskusta nahkatakkinsa ja tehokkaan ensiavun turvin. Pahoinpitelijä oli Saarisen luennoilla häiriköinyt nuori mies.

Saariselle taistelu elämästä ja kuolemasta oli kokemus, jossa tiivistyi koko hänen elämänfilosofiansa: rohkeus, toiminta, ihmisten välinen yhteys ja hyvyys. Se mikä oli alkanut tragediana, olikin hänen mielestään "hyvyyden voiton sibeliaaninen sinfonia", joka alkoi rikospaikalla "mahtavista palokunnan ensihoitajista" ja "innostavasta leidipuolisesta poliisista". Ensiapupolilla oli vuorossa intermezzo, jossa Julia Robertsin näköinen lääkäri ja muut lääkintähuollon "timanttiset huippuammattilaiset" ottivat haavoittuneen hellään huomaansa. Ja lopuksi "suvereeni kirurgileidi" tyhjensi Saarisen vatsasta sinne vuotaneen veren. Huippuammattilaiset hoitivat Saarista omalla "briljanssillaan".

"Tuntuu, että tapahtuma havahdutti minut uudella tavalla huomaamaan ihmisten kirkkauden ja hyvyyden", kertoo Saarinen toimittaja Saska Saarikoskelle. (HS 16.3.2014)

Paha maa

Olen miettinyt viime aikojen tylyjä uutisia lukiessani ja työelämäkokemuksia kerratessani, miten vaikeaa on olla positiivinen, miten vaikeaa on olla kohtelias, aika usein on vaikeaa olla edes asiallinen ja jopa kiusaamatta toista. Joskus ärsyttää niin paljon, ettei voi kuin lyödä, potkia ja purra.

Työssään väkivaltaa kohtaavat päivittäin esimerkiksi juuri ensiapupoleilla työskentelevät ja poliisit. Melkein jokaisella työpaikalla päivittäistä on myös kiusaaminen. Vierasta se ei ole asiakaspalvelussakaan. Esimerkiksi puhelinmyyjät ja linja-auton kuljettajat saavat kuulla haistatteluja.

Jotakuta aina rökitetään. Miksi? Ja miksi me alistumme tähän? Miten voisimme itse edistää toistemme arvostamista ja vähintäänkin asiallista kanssakäymistä?

Tylytyksestä tyhytykseen

Saarisen näkökulma aiheeseen ei ole käsikirjan mukaista riskienhallintaa, mutta se on loistava esimerkki siitä, miten kauniisti voi ajatella ja miten upeasti voi pukea arvostuksensa verbaaliseen muotoon. Joku toinen olisi kokenut tilanteen paljon negatiivisemmin ̶ jopa pelkästään negatiivisesti.

Minulla on ollut valtavasti innostavia työelämäkokemuksia ja asiakkuuksia. Yksi tulee pakosti mieleen vuosien takaa. Juuri edesmenneen Erkki Rantalan ja työryhmän kanssa tiivistimme linja-autoyrityksen vision yhteen käsitteeseen, joka piti sisällään niin asiakaspalvelun kuin työhyvinvoinnin fokuksen. Se oli hymynaama.
Rantala toimi ennen eläkkeelle jääntiään Vantaan kaupungin johtajana, joka oli oppinut elämänasennetta Törnävällä mielisairaalan pihapiiristä. Äiti oli työssä sairaalassa. "Meille lapsille opetettiin, että kaikki, enemmän tai vähemmän poikkeavat yksilöt, ovat samanarvoisia ihmisiä. Suurin synti oli, että ryhtyi huutelemaan potilaille tai herjailemaan heitä". Rantala sairasti viime vuodet syöpää. Hän rukoili iltaisin voimia vaimolle, lapsille, lapsenlapsille, sukulaisille ja ystäville." Itselleen ei oikein osaa pyytää muuta kuin sitkeyttä. Ehkä haluan jollain tavalla paikata kiireisten vuosieni laiminlyöntejä ja kohdistaa huomion lähellä oleviin, auttaviin ihmisiin." hän totesi 1/2-vuotta sitten toimittaja Ulla-Maija Vilkmanin haastattelussa hymyillen. (Vantaan Lauri 24.9.2013)

Jos meissä olisi hitunenkin enemmän saarista, maailma olisi parempi paikka. Hymyilisimme enemmän, jos asenne olisi rantalamaisempi.

Niin asiakkaana, asiakaspalvelijana kuin työyhteisön jäsenenä näkökulman valinta on oma juttu.
Fantastisimpia kokemuksia on kohdata heti aamutuimaan saarinen. Sillä jaksaa koko päivän.

Johtava asiantuntija Marita Hyttinen, 3T Ratkaisut Oy

Tarjoamme aiheeseen mm. seuraavia opetusmultimedioita:
• Epäasiallinen kohtelu työpaikalla
• Väkivallan ennaltaehkäisy ja jälkihoito työpaikalla
• Puheeksi ottaminen

Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi